The unit cost is the cost of one item. To find the unit cost all you need to do is divide the cost by the amount of items. The unit cost can be useful when comparing the price of two similar products. As a of formula this can be written as:

**Unit cost = Total Cost/n**

Where n is the amount of items.

**Example 1**

7 pencils cost 56 cents. What is the cost of 1 pencil?

**Unit cost = Total Cost/n**

56 ÷ 7 = 8 cents.

So one pencil cost’s 8 cents.

**Example 2**

8 pads cost $7.20. Find the cost of 1 pad?

**Unit cost = Total Cost/n**

$7.20 ÷ 8 = $0.90

So one pad cost’s 90 cents.

**Example 3**

6 loaves of bread cost $7.80. Find cost 1 loaf of bread.

**Unit cost = Total Cost/n**

$7.80 ÷ $1.30

So the cost of 1 loaf of bread is $7.80.

**Example 4**

5 identical postage stamps cost $1.10. Find the cost of eleven stamps.

Fist you will need to find the unit cost.

**Unit cost = Total Cost/n**

$1.10 ÷ 5 = 22 cents

Now to find the cost of 11 postage stamps you can multiply the unit cost by 11.

22 × 11 = $2.42.

So the cost 11 postage stamps is $2.42

**Example 5**

An 8 bottle pack of brand A orange juice cost’s $7.84 and 6 a bottle pack of brand B orange juice cost’s $6.12. Which brand is the best buy?

All you need to do here is work out the unit cost of brand A and brand B orange juice.

Brand A

**Unit cost = Total Cost/n**

$7.84 ÷ 8 = $0.98

So the cost of 1 bottle in pack A is $0.98.

Brand B

Unit cost = Total Cost/**n**

$6.12 ÷ 6 = $1.02

The unit cost of brand B orange juice is $1.02.

So the best buy is brand A orange juice as this is 4 cents cheaper than brand B orange juice.